Et eventyr, der mangler en lykkelig slutning…

Mød Isaac - en ung mand med drømme og håb
24/05/2018
Et eventyr, der mangler en lykkelig slutning…

Første gang jeg ser Isaac, står han lidt og trykker sig i kanten af Main. Det er der så tit nogen, der gør. Main er ”lærerværelset” i foreningen Eventures ”Projekt Zambia”. Folk render ind og ud, op og ned, hele tiden på vej til undervisning i Northern Star Academy, på vej til sport, midt i forberedelse af en ”Debate Night” eller evaluering af aktiviteterne i Eventure Care.

Isaac står med nedslåede øjne og et stykke papir i hånden. Kigger efter et kendt ansigt, eller håber på at blive opdaget.

– Oh, hello Isaac! Det er Line, der befrier ham. Og hun gætter hurtigt, hvorfor han er kommet. Og hvad, han har i hånden: Sine karakterer fra high school. De er ikke bare gode. De er outstanding, som vi siger her på disse kanter.

Isaac viser stolt sine eksamenspapirer til Line og Louise.

En tilfældighed førte videre

Isaac kommer fra en lille bitte landsby, Chitimbwa, oppe i bjergene ved foden af Tanganyika søen. Et sted, hvor ingen kommer tilfældigt forbi, og hvor man lever af det, som naturen kan bringe. Issac er 21 år og en af dem, for hvem Northern Star Academy blev et vendepunkt i livet. Han er tredje barn af 11, og en af de få af sine søskende, som gik i skole. Han var ikke specielt god til det, men han kunne godt lide det.

Tilfældigvis hørte han om Northern Star Academy, da han var færdig med 9. klasse, og søgte optagelse. Han var ikke god nok. Der var i hvert fald andre, der var fagligt dygtigere, men mennesker med tiltro til ham, holdt hånden under ham og gav ham en chance.

Imod alle odds

Han var elev i 2014 – det første elevhold på skolen. Holdet, hvor alt skulle testes og falde til rette. Visionerne skulle ud at flyve og blive konkrete på samme tid, og det var hårdt for de fleste. Isaac kunne meget lidt engelsk, han kom fra en fattig familie og blev desværre udset til at være holdets bondeknold. Altså mobbeobjekt.

Hans værste forfølger blev smidt ud, og Isaac traf et valg. Han ville være den bedste. Han læste alt, hvad han kunne komme i nærheden af, og i pauserne sørgede han for at slæbe bøger med op ad bjerget, så han kunne læse videre inden næste modul.

Hans faglige udvikling var eksplosiv i 2014, og han fik mod på high school, som blev en mulighed på grund af sponsorat fra Eventure. Endda med god chance for at klare sig godt.

En sjælden og uforklarlig sygdom

Men så let gik det ikke. I sit første år på high school udviklede Isaac nogle mærkelige knuder rundt omkring på sin krop og hals. Ingen vidste, hvad det var, kun at han var svækket. Træt af smerter, kontaktede han Eventure, for at bede om hjælp.

Gennem sine tre år på high school var han til utallige undersøgelser, så langt væk som Kasama og Lusaka i håbet om at kurere ham, og der var også mange gode perioder, hvor sygdommen trak sig i baggrunden. Når det var værst, gemte Isaac sit mismod i bøgerne, og sådan gik det til, at samtidig med at han blev mere og mere syg, blev han også mere og mere fagligt dygtig.

Hans lærere på high school fattede sympati med ham. Fascinerede af hans livsvilje og kampgejst, holdt de ham fast på, at han skulle og kunne gennemføre high school, i de perioder hvor han mistede troen på, at han ville blive rask.

En af de bedste eksamener

Isaac blev erklæret rask. Han følte sig rask, og han opnåede en af de bedste high school-eksamener, vi har set på Eventure.

Den dag han kom og viste sine resultater, blev han overøst med smil, anerkendelse, ros og kram. For hold da op, hvor er det godt gået. Det er præcis kernen i det, vi vil på Eventure: Vi vil give en chance til dem, der virkelig trænger, og som virkelig vil. Vi vil fremdyrke det bedste i unge mennesker, som kan så meget, men møder så mange forhindringer.

Rådvilde drømme

Isaac er nu tilbage hos sin familie i Chitimbwa. Hans yngste søster er tre år, og hans far er død. Derfor hjælper Isaac nu sin mor med at tage hånd om familien. Hans drømme om college er blegnet en smule. Han er lidt i vildrede om, hvordan han skal gribe tingene an.

Og derfor møder jeg Isaac igen. Han kommer til Eventure, fordi han har hørt, at Glenn er på besøg. Det var blandt andet Glenn der troede på Isaac, da han blev optaget på Northern Star Academy, og det var ham, der sørgede for, at Isaac blev tilset af de bedste læger, da han var syg.

Og nu, hvor han måske ikke er syg, men bare lidt rådvild, så kommer han naturligvis til os igen.

Fra november ’17 til nu…

Historien fortsætter i maj 2018, hvor den tidligere skribent Mette er vendt hjem til Danmark, og Eventures administration har fået nye ansigter.

Isaac dukker op en solrig mandag for at høre, om vi har mulighed for at hjælpe ham med at komme i gang med en videregående uddannelse. Han fortæller, at han fortsat er rask, og ikke længere har smerter fra knuderne på kroppen. Lysten og ønsket om at starte i skole igen er brændende, og Isaac er klar til at komme i gang så hurtigt som muligt. Han drømmer om at uddanne sig til lærer.

En velovervejet beslutning

Issac fortæller, at han også har haft sygeplejerskeuddannelsen i tankerne, så for at blive sikker i sit valg, var han først på året i praktik hos vores General manager, Gilberts, kone. Isaac havde en god uge – han legede med børnene og observerede undervisningen. Mama Limpo fortalte ham om, hvordan det er at være lærer, og hun forberedte ham på det interview, der venter, hvis man skal optages på læreruddannelsen. Praktikopholdet slog Isaacs ønske fast – drømmen er lærergerningen.

Siden årsskiftet har Isaac været tilbage i landsbyen. Han har hjulpet sin stedfar i marken og passet sine mange søskende. Tankerne har kredset om uddannelsen, men Isaac kan ikke starte uden et sponsorat. Han har ingen mulighed for selv at skrabe pengene sammen.

En hurtig beslutning

I mandags kommer Isaac endnu en gang til Eventure. Gåturen er på to timer hver vej – hvis man træder til, som Isaac siger. Han spørger ydmygt, om vi mon har mulighed for at hjælpe ham. Vi beslutter at lave en lynindsamling blandt lederne, så vi i første omgang kan få Isaac sendt afsted til optagelsesinterviewet og se, om han overhovedet kan komme ind. Isaac har selv undersøgt mulighederne for forskellige skoler og fundet ud af, at Mbala har en god skole, som ikke er så dyr som hovedskolen i Kasama.

Optaget – så hvad nu?

To dage senere vender Isaac tilbage. Skolen vil med glæde acceptere ham. Læreren, der interviewer Isaac, har tidligere undervist ham i Secondary School, så han kender til Isaacs viljestyrke og evner. Skolen tilbyder derfor, at han kan starte allerede om fjorten dage og dermed springe den første term over. Alternativt er han mere end velkommen, når et nyt skoleår starter igen til januar. På grund af kendskabet til Isaac tilbyder skolen endda at hjælpe med bøger og madras til dorms.

Så – kan vi samle penge ind til at få Isaac i gang med sin uddannelse?

3 års læreruddannelse koster ca. 43.000 kwacha eller ca. 30.000 danske kroner. Hvilket er en uopnåelig sum for en ung mand som Isaac – Men, måske har han stadig adgang til gode mennesker i Danmark, som kan hjælpe ham med at realisere drømmen og på sigt blive i stand til at bidrage positivt til udviklingen af børn og unge i Zambia via sin lærergerning.

Beløbet skal ikke ligge på én gang, men betales til uddannelsen i rater over de 3 år uddannelsen varer – Men, vi vil gerne være sikkre på, at vi har mulighed for at støtte Isaac hele vejen, inden vi sætter i gang. Vi har derfor lavet to muligheder for at støtte Isaacs uddannelse. Der er mulighed for at lave en eller flere donationer til Isaac via MobilePay på nummer 24452.

Endnu bedre, kan du skrive til Eventure på kontakt[a]eventure.dk og tilbyde at støtte med et fast beløb en gang om året. Eventure sender dig så en opkrævning årligt, så længe Isaac er i gang med uddannelsen.

Det haster lidt…

Isaac har mulighed for at starte på uddannelsen allerede nu – men har brug for din hjælp. Så send en donation allerede i dag – eller sig til, hvis du har brug for flere oplysninger for at beslutte, om du har lyst til at være med.

Vi følger løbende Isaac og sender nyheder og opdateringer til alle dem der måtte være interesserede – følg med her på siden eller på Facebook.

Eventure Blogarkiv