Eventure Care åbning

Tilbage til nyhedsoversigt
Eventure Zambia
Eventure Care åbning
21/09/2016

For en uge siden åbnede Eventure Care, hvor 30 spændte børn, deres forældre og hele Eventure kunne klippe det røde bånd. Nu er de daglige rutiner så småt på plads, og både børn og frivillige kunne i fredags gå på weekend efter en succesfuld første uge.

Klokken er 6.30. Det er det tidspunkt på dagen, hvor de første solstråler giver genskær i Lake Tanganyika, og hvor de frivillige bliver mødt af hurtige børnefødder, der iler over jorden og ansigter fyldt med store smil, når dagen begynder i Eventure Care.

For Eventure var det en forløsning, da vi for en uge siden kunne byde de første børn velkommen til en ny hverdag i Eventures nye børnehave for børn fra 3 til 6 år. Men forældres og børns forventninger var mindst lige så store!

Dagen i Eventure Care står også i stærk kontrast til børnenes normale hverdag i nabolandsbyen Mbete. Her har de været vant til at være overladt til sig selv i dagtimerne, mens forældrene dyrker afgrøder i marken. Derfor er det deres ældre søskende – som dog stadig ikke er gamle nok til at gøre særlig nytte i marken – som holder øje med dem.

”Jeg håber, at børnene bliver intelligente, så de kan være med til at hjælpe landsbyen, når de bliver ældre,” fortæller Litana, der af de andre forældre er blevet valgt til kontaktperson mellem Eventure og forældrene.

Eventure Care er et langsigtet projekt for at klæde børnene bedre på til at gå i skole. Her forsøger vi at give dem et alternativ til at bruge natten på at fiske på Lake Tanganyika, men vi ønsker også, at forældrene oplever deres børn rykke sig fagligt og blive mere selvstændige. Tankegangen herfra er, at vi, ved at rykke børnene, i fremtiden kan give landsbyen viden og ressourcer til at finde nye og flere måder at forsørge sig selv og familien på.

Afstemte forventninger

De seneste uger er slutspurten sat ind med de sidste forberedelser: Alt lige fra indretning af ”rød”, ”grøn” og ”blå” stue, hvordan tøjskift og vaskning fungerer, til hvilke opgaver de frivillige og to tidligere elever fra Northern Star Academy, som nu er ansat i børnehaven, hver især har ansvar for.

Forud for opstarten af Eventure Care, har frivillige også interviewet nogle af mødrene i landsbyen for at forstå børnelivet i Zambia og nærområdet, så både aktiviteter, læring og hygiejne er målrettet landsbyens behov. Derfor har det været vigtigt, at forældrenes forventninger stemmer overens med det indhold, som børnehaven kommer til at have fokus på. Vi har basal engelsk og kendskab til tallene på programmet, men vi lærer også børnene at indgå i sociale sammenhænge.

Her er det tydeligt, at der er et hierarki, hvor de største og fysisk stærkeste drenge med et hurtigt skub møver sig forrest i køen. Derfor bliver der fokuseret på at lære at stå i kø, og på at kun ét barn har ordet ad gangen.

Samtidig fortæller mødrene også, at børnene ofte har ondt i maven, hvilket vi håber, at vi med fokus på basal hygiejne som håndvask, bad og god mad kan være med til at forebygge.

Klokken nærmer sig 11. De ansatte i køkkenet har tilberedt nshima med bønner og kål til frokost, og børnene spiser hurtigt en portion, som ville gøre de fleste voksne mætte. Med en fyldt mave og en hurtig håndvask siger frivillige og børn på gensyn, inden børnene går hjem til landsbyen igen.

Se flere billeder fra den første uge på vores Facebook-side.

Flere nyheder fra Eventure